De uitkomsten van dit project moeten leiden tot revitalisatie van de Vaartse Rijn. Nieuwe vormen van transport en overslag kunnen en moeten als katalysator dienen voor nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen. Meer cultuurhistorisch geformuleerd: het verleden moet zich in een eenentwintigste eeuws concept gaan herhalen.
Een cultuurhistorische studie en een vervoersstudie leveren aanknopingspunten op voor het ontwikkelen van nieuwe vervoersvormen. Niet alleen transport en overslag van vrachtvervoer, maar ook zakelijk en recreatief personenvervoer én pleziervaart. Nieuwe vervoersontwikkelingen zullen vervolgens zowel draagvlak als economische potenties aanboren voor nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen.

De centrale vraag in dit project is hoe de vervoerspotentie van de Vaartse Rijn kan bijdragen aan de ruimtelijke ontwikkelingen langs de Vaartse Rijn. Is deze waterlijn met haar industriële restanten slechts een relict uit het verleden of kunnen nieuwe vormen van transport en overslag de huidige reeks van gemarginaliseerde ruimtelijke structuren langs het water ontsluiten? Kan de evidente ruimtelijke samenhang tussen water en land gebruiken om zowel de ‘voorkant’ als de 'achterkant’ van een complex stedelijk weefsel te ontwikkelen? Hoe kan het gebouwde erfgoed daaraan bijdragen?’

Op deze manier wordt beoogd:
een uniek historisch waterlint te behouden en te hergebruiken;
de cultuurhistorische diversiteit, zowel qua tijdslagen als qua functies, te bewaren;
nieuwe ruimtelijke en economische impulsen aan specifieke locaties te geven.

Het uitgangspunt is niet dat alle erfgoed behouden moet blijven of dat een historisch beeld moeten worden ‘bevroren’. Het moet geen nostalgie worden. In ruimtelijk moeten opzicht verleden, heden en toekomst op een natuurlijke wijze integreren door erfgoed en de historische economische functie van het water te hergebruiken en op basis daarvan een gebiedsconcept ontwerpen.

In dit gebiedsconcept worden de uitgangspunten voor het toekomstige ruimtelijke beleid geformuleerd, waarbinnen per specifieke locatie de accenten verschillend kunnen komen te liggen.
De identiteit van het (historische) industriële waterlint moet ook voor toekomstige generaties duidelijk herkenbaar zijn en blijven.