Ontwikkeling en behoud
Met de derde stelling wordt de opgave bezien vanuit het Belvederebeleid: ontwikkeling en behoud. Dit was ook de insteek van de workshops. Paul Roncken: ‘Vanuit historisch perspectief hebben we het hier over een opportunistisch watertje. Er was eens een opportunistisch watertje... en dat is het nog steeds?’ Machteld Versnel: ‘Opportunisme als karaktereigenschap moet geen gebied opleveren waar alles maar mogelijk is, want het is de vraag of men dat wil. Je kunt niet zeggen dat het historisch gezien een rotzooitje was en het daarom maar een rotzooitje houden’.

John Wijnants (Gemeente Nieuwegein) reageert op de planpresentaties en de daaropvolgende discussie. Zowel de ontsluiting van de verborgen delen, die werd voorgesteld in de presentaties, als het behouden van het geborgen karakter spreken hem aan. Hij is van mening dat je als gemeente niet te snel kaders moet stellen. Liever zou hij maatschappelijke coalities vormen voor kleine onderdelen – en dan alleen enthousiaste coalities, die levensvatbaar zijn. Wijnants werkt liever vanuit een integrale visie dan vanuit een integraal kader. De Vaartse Rijn wordt geheid opgenomen in de nieuwe structuurvisie van Nieuwegein, waaraan momenteel wordt gewerkt.

Voor een positieve ontwikkeling van het gebied lijkt het Oetze Atzema van belang om katalysatoren te benoemen. Hij stelt voor te beginnen met de realisatie van de applebeach. Dit doet Wijnants denken aan een andere katalysator, het natuurkwartier, dat reeds bestaat. Paul van der Voort zou graag een lap grond aan het water inderdaad tot aan het water bebouwd zien, maar vraagt zich af of dat wel kan. Hij denkt dat er een spanningsveld zal ontstaan tussen de verschillende belangengroepen. Daarom is hij het eens met Atzema. Hij ziet het benoemen van katalysatoren als het afgeven van een waarschuwingssignaal, om de diversiteit te behouden.

Anco Schut herhaalt nog eens hoe leuk dromen zijn. Ook de kleine schaal is leuk, en het feit dat ‘we er hier in deze oude werkplaats van de museumwerf over kunnen praten’. Gisteren was hij bij een bijeenkomst in Pastoe, ‘nog zo’n bijzondere plek aan de Vaartse Rijn’. Wat betreft het katalyseren, ziet hij de gemeente dat niet allemaal zelf doen. ‘De gemeente moet mogelijkheden scheppen maar ook grenzen stellen. Dat is ontwikkelen met behoud!’ Met deze opmerking van sluit Paul Roncken de avond af. Hij bedankt het publiek voor hun belangstelling en het panel en de masters voor hun medewerking. Details over de twee ontwerpvoorstellen zullen te vinden zijn op de dvd die Architectuurcentrum Aorta zal uitgeven.